Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij het lezen van thema 2, les 2.2 verdelingsvormen valt mij bij de Q-Q plot op dat je X en Y as gebruikt i.p.v. horizontale en verticale as.
Ik denk dat het verstandig is dit aan te passen. Je maakt namelijk niet gebruik van een X of Y as. De assen heten Theoretical en Observed quantiles.

Hoe kun je aan de plot zien welke kwantielen soort is gebruikt?
in Univariate (descriptieve) statistiek door (350 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De termen 'x-as' en 'y-as' worden gebruikt voor (zijn synoniemen voor) de horizontale en verticale as, respectievelijk (zie e.g. http://mathworld.wolfram.com/x-Axis.html of http://mathworld.wolfram.com/y-Axis.html). Deze term kun je dus ook gebruiken als je andere variabelen op die assen plaatst. Je zou dus zelfs $x$ op de y-as kunnen plaatsen, en dan is het nog steeds correct (hoewel verwarrend) om naar die as te verwijzen met 'y-as'.

Je kunt aan de plot niet ziet welke kwantielensoort is gebruikt. Dit maakt ook niet uit; als je een afwijkende kwantielensoort wil gebruiken, kun je dat specificeren, maar dan weet je duidelijk al zo goed wat je doet dat je die toevoeging ook nog wel kunt toevoegen (want de verschillen tussen de verschillende manieren om kwantielen te berekenen zijn meestal verwaarloosbaar). Ik vermoed dat Q-Q plots om die reden standaard niet vermelden hoe de kwantielen precies zijn berekend (i.e. gebruik van non-default methoden zijn heel zeldzaam, en vinden alleen plaats door experts).
door (77.8k punten)
...