Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb de opdrachten Zelf Analyseren uit hoofdstuk 4 uitgevoerd en wil de de uitkomsten van de correlatie analyse naar de printer sturen . Hoe kan ik dat doen in R Studio?
in R en RStudio door (760 punten)
bewerkt door

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord

Hier zijn heel veel verschillende manieren voor. Ik bespreek hier de makkelijkste en de beste.

De makkelijkste is om gewoon uit de console (of terminal; het paneel in R Studio waar je de commando's geeft en de output ziet) te copy-pasten naar een tekstverwerker (bijvoorbeeld LibreOffice Writer of Microsoft Office Word). Zorg er wel voor dat (als dat niet automatisch gaat via het copy-pasten) je een zogenaamd 'fixed width' oftewel 'monospaced' font (lettertype) gebruikt, zodat tabellen en uitlijning gehandhaafd blijven.

De beste manier is om je analysecommando's niet rechtstreeks in de console te typen, maar een zogenaamd 'R Markdown' bestand te maken. Dit doe je via File -> New File -> R Markdown. Je kunt dan een auteur en titel specificeren (kun je later aanpassen), en dan maakt R Studio een standaard documentje voor je aan. In R Markdown kun je gewone tekst afwisselen met R code. De R code staat in blokjes die starten met drie zogenaamde 'backticks' (een soort apostrophe; standaard op je toetsenbord links naar de '1'), gevolgd door een paar accolades met een 'r' er tussen, en afgesloten door weer drie backticks. Dat ziet er dus ongeveer zo uit:

Hier normale tekst.

```{r}
freq(mtcars$cyl);
```

En hier weer normale tekst.

Zo'n R Markdown bestand kun je vervolgens 'samenbreien' ('knitten') met het 'Knit' knopje (dat heet het 'renderen' van je R Markdown bestand):

R Studio maakt dan een HTML bestand voor je aan, waar zowel je tekst als de R code en de resultaten in staan. Dit bestand opent vervolgens in de Viewer, in het paneel rechts onder, en je kunt het in je webbrowser (bijvoorbeeld Chrome of Firefox) openen met het 'open in new windows' knopje, de rechter van de drie knopjes bovenin dat paneel:

Als je dat gerenderde R Markdown bestand, dus het HTML bestand dat R Studio er van heeft gemaakt, dan in je webbrowser (bijvoorbeeld Chrome of Firefox) hebt geopend, dan kun je het gewoon printen. In Chrome kun je het ook opslaan als PDF met de ingebouwde Print to PDF functionaliteit.

Het gerenderde R Markdown bestand (dus de resulterende HTML file) bevat ook alle figuren die je hebt besteld in de R commando's in je R Markdown bestand.

Zoals je ziet is het werken met R Markdown wat ingewikkelder. Tegelijkertijd is het een hele waardevolle competentie, dus het is absoluut de moeite waard om je er in te verdiepen.

Maar als je daar geen zin in hebt: gewoon copy-pasten naar je tekstverwerker (LibreOffice Writer of Microsoft Office Word).

door (77.8k punten)
geselecteerd door
0 leuk 0 niet-leuks

Het is misschien het eenvoudigst om alle commando's in een script te plaatsen, eventueel voorzien van commentaar, en daarna in RStudio  een rapport te laten genereren via File -> Knit Document. Men heeft dan de mogelijkheid het rapport te laten genereren naar html of pdf of Word.
(Is zo in RStudio versie 1.1.453 / R versie 3.5.0, maar ik weet niet in hoeverre dit mogelijk was in vorige versies.)

door (1.1k punten)
bewerkt door
...