Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik ben niet bekend met het gebruiken van een rekenmachine bij het berekenen met formules en wil dit graag leren. Waar kan ik goede uitleg vinden voor het gebruik van een rekenmachine bij statistiek. Of is dit overbodig?
in Anders door (120 punten)

Wat bedoel je precies? Als je een rekenmachine gebruikt bij formules voer je normaal gewoon de berekeningen in. Dus als de formule is:

$$y = \frac{6 + 2 + 4}{\sqrt{9}}$$

Dan voer je de berekeningen in die formule gewoon in je rekenmachine in, volgens de regels van de wiskunde (i.e. binnen de haakje starten en naar buiten werken, vermenigvuldigen voor aftrekken, etc). Dus in dit geval zou je het volgende invoeren in je rekenmachine (even in losse stapjes):

9 [sqrt] =

([SQRT] is dan even het knopje voor worteltrekken)

En dan zegt je rekenmachine:

3

En dan:

6 + 2 + 4 =

En dan zegt je rekenmachine:

12

En dan de laatste stap:

12 / 3 =

En dan zegt je rekenmachine:

4

Et voila.

Je kunt vast ook rekenmachines krijgen waar je de formule in algebraische vorm in kunt voeren (i.e. met letters die je later invult), maar 1) da's overkill voor de cursus PB0202, en 2) die mag je toch niet gebruiken op het tentamen.

Maar misschien bedoelde je iets anders?

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beste Maaike,

Zonder dat ik weet welke rekenmachine je hebt is dit lastig te beantwoorden. Maar op youtube wordt behoorlijk veel uitgelegd.

Ik zou daar eens gaan zoeken. Doen veel van mijn leerlingen ook.

Als je niet zo veel aan dit antwoord hebt vermeld dan even welke rekenmachine je hebt.

Gr Frans
door (350 punten)
...