Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Bij verwerkingsopdracht 2.6.5 staat onder de tabel met gemiddelde, mediaan en modus het volgende:

Als voorbeeld bespreken we leeftijd. Het 95% betrouwbaarheidsinterval voor de scheefheid van Age is [-0.5; 0.23], met een puntschatting van -0.14 en het 95% betrouwbaarheidsinterval voor de spitsheid is [-1.19; 0.27], met een puntschatting van -0.46. 

Mijn vraag is hoe deze informatie is berekend.

in SPSS door (280 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks

Dit is berekend in R: het commando 'dataShape()' geeft die informatie. Dit wordt uitgelegd in YouLearn in 'Zelf analyseren in de praktijk', sectie "Intervalvariabelen verkennen: beschrijvingsmaten, histogrammen, Q-Q plots en boxplots".

Als je liever SPSS gebruikt kun je dit zelf uitrekenen door de puntschatting voor scheefheid of spitsheid ('kurtosis') te nemen, en hier 1.96 * de bijbehorende standaardfout vanaf te trekken (om de ondergrens van het 95% betrouwbaarheidsinterval te krijgen) en bij op te tellen (om de bovengrens te krijgen).

door (77.8k punten)
...