Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In thema 3.1 staan een aantal leerdoelen benoemd. In die leerdoelen staat benoemd dat ik structurele modellen moet kunnen beschrijven en dat ik conceptuele modellen moet kunnen beschrijven. Dit zijn twee aparte leerdoelen. In de tekst maak ik echter op dat beide benamingen gelden voor een het en hetzelfde model. Klopt dat?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (180 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Goede vraag!

Het verschil is subtiel maar aanwezig.

Een conceptueel model is een visuele representatie van theoretische verwachtingen. Kijk bijvoorbeeld naar https://en.wikipedia.org/wiki/Reasoned_action_approach - zo'n conceptueel model kun je dus opstellen zelfs zonder dat je analyses wil doen. Een conceptueel model staat dus volledig los van statistiek.

Een structureel model is een visuele representatie van je statistische analyses. Dit gaat dus juist om de statistiek. Als je onderzoeksvragen/hypothesen als je theoretische verwachtingen afdekken, kan het zijn dat je conceptuele model en je structurele model hetzelfde zijn. Maar in de meeste gevallen is je structurele model een stuk beperkter, omdat je maar een of een paar theoretische verwachtingen toetst.

Je meetmodel, tenslotte, representeert je operationalisaties (tenminste, die operationalisaties die meetinstrumenten zijn; voor manipulaties is het meetmodel zo eenvoudig dat je meestal geen meetmodel opstelt, want manipulsaties bestaan meestal niet uit 'items'). Je meetmodel laat zien hoe je verschillende datareeksen aggregeert tot een nieuwe datareeks (bijvoorbeeld hoe je items middelt tot een schaal). Het meetmodel betreft dus, net als een structureel model, wel statistiek.

Je meetmodel en structurele model vormen samen een overzicht van de analyses die je doet. Je meetmodel bevat alle oorspronkelijke ('ruwe') datareeksen zoals je ze verzamelt, en laat zien hoe die worden geaggregeerd tot de datareeksen die uiteindelijke je constructen representeren (volgens de richtlijnen van de betreffende operationalisaties. Je structurele model bevat de verbanden die je analyseert, dus waar je eigenlijk in geinteresseerd bent.
door (77.8k punten)
...