Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Als je via Analyze, Descriptives, Crosstabs bij het subkopje Statistiscs 'Nominal by Interval' correlations én Eta aanklikt, krijg je twee verschillende Eta-waarden (1 voor de nominale en 1 voor de intervalvariabele). Welke waarde geeft de samenhang aan? En hoe zie je of dat verband significant is?
Gesloten met het bericht: Dit is opgelost in de opmerkingen.
in Bivariate statistiek door (220 punten)
gesloten door
Ik denk dat ik het antwoord op mijn vraag heb gevonden, zij het op geheel onorthodoxe wijze, dus ik toets het graag af.

Ik geloof dat je voor de samenhang tussen een onafhankelijke (nominale) variabele en een afhankelijke (interval)variabele moet kijken naar de ETA-waarde.

Dat kan via SPSS, Analyze, Compare Means, Means. Daar selecteer je dan de onafhankelijke en afhankelijke variabele. Bij options kan je dus de ANOVA-tabel en Eta-waarde aanvinken (onder andere...).

De Eta-waarde staat voor de sterkte van de samenhang en de ANOVA-tabel (p-waarde die bij de F-waarde hoort) maakt je diets of die samenhang significant is.

Klopt dat?
Je hebt helemaal gelijk! Dit kan inderdaad via Compare Means.

Je kunt $\eta^2$ altijd met de hand uitrekenen bij een eenweg anova: dit is simpelweg de verklaarde variatie ($SS_{between}$) gedeeld door de totale variatie ($SS_{total}$).

In elk geval: goed gedaan! :-)

Oh - en of het verband significant is, kun je dus toetsen met een eenweg anova!
...