Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

Ik ben bezig met verwerkingsopdracht 4.8.5. van IDA

Hierin wordt gevraagd om een correlatie analyse uit te voeren. Dit lukt mij wel in SPSS alleen heb ik een verschil in de betrouwbaarheidsinterval. Ik begrijp (en heb ook bij de antwoorden gelezen) dat dat wat af kan wijken. Alleen hoe groot kan/mag die afwijking zijn om nog steeds tot de juiste antwoorden te komen?

In het antwoord wordt uit gegaan van -.08 en .23  Bij mij kwam er -.053 en .19 uit. Valt dat dan nog onder een kleine afwijking?

Alvast bedankt.

Saskia
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (180 punten)
gehercategoriseerd door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Ja, dit valt nog wel onder een kleine afwijking.

Kijk, SPSS berekent de betrouwbaarheidsintervallen niet met de steekproevenverdeling van Pearson'r $r$, maar gebruikt bootstrapping, een methode waarbij heel veel (duizenden, tienduizenden, honderdduizenden, soms miljoenen) steekproeven worden genomen uit jouw steekproef, allemaal van dezelfde omvang als jouw steekproef (dus met terugleggen, oftewel, een deelnemer kan meerdere keren in zo'n 'bootstrap-steekproef'belanden). In dat proces speelt kans een rol, dus je kunt toevalligerwijs wat hoger of lager uitkomen.

Bovendien geldt dat gebootstrapte betrouwbaarheidsintervallen meer afwijken van betrouwbaarheidsintervallen op basis van de Pearson's $r$ steekproevenverdeling naarmate de twee datareeksen minder normaal zijn verdeeld.

Dus dit soort kleine afwijkingen zijn geen reden om je zorgen te maken.

(En benadrukken hoe belangrijk het is om je altijd te realiseren dat de getallen die je ziet altijd deels toevallig tot stand zijn gekomen, en er dus niet te veel waarde aan te hechten.)

door (77.8k punten)
Bedankt voor het antwoord.

Het is me nu duidelijk dat de afwijkingen er zijn en dat dat logisch is omdat er heel veel verschillende steekproeven genomen kunnen worden.

Vanaf nu zal ik proberen het minder 'letterlijk' na te kijken bij de uitwerkingen.
...