Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Voor mijn variabelen moet ik schalen construeren. Ik doe dat via Transform>Compute. Kunt u svp de vervolgstappen geven? Ik krijg namelijk de hele tijd de melding: "incorrect varable name either the name is more than 64 characters or it is not defined by a previous command". Het probleem is niet dat mijn nieuwe naam die ik ingeef bij Target Variable meer dan 64 karakters heeft.

vriendelijke groet,

Ada van Vliet

Studentnummer 838754151
in Univariate (descriptieve) statistiek door (140 punten)
gehercategoriseerd door

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks

Het construeren van schalen kun je beter rechtstreeks in de syntax typen (zie evt http://oupsy.nl/op/ps/files/PS%202.1%20-%20Syntax%20in%20SPSS.swf en/of http://oupsy.nl/files/standaard%20syntax%20file.sps voor meer informatie over de syntax).

Stel je bijvoorbeeld dat je drie vragen hebt die je wil samenvoegen in een schaal. De vragen heten in je SPSS datafile item1, item2 en item3. De schaal willen we schaalNaam noemen. Dit gaat dan als volgt:

COMPUTE schaalNaam = MEAN(item1, item2, item3).

Dus: COMPUTE vertelt SPSS dat we een waarde gaan uitrekenen; vervolgens de variabele die we willen uitrekenen (dit kan dus ook 'extraversie' zijn, of 'attitude'; zorg dat deze variabelenaam geen spaties bevat en niet met een cijfer begint); dan een '='-teken; dan de functie MEAN, om aan te geven dat we een gemiddelde uit gaan rekenen[1], en na het woord MEAN twee haakjes, met daartussen de namen van de onderdelen van de schaal, gescheiden door komma's. Zorg ervoor dat het commando eindigt met een punt (.)!

Als dit niet werkt, kun je dan je syntax en de foutmelding van SPSS hier pasten?

[1] Gebruik voor schalen normaal gemiddelden in plaats van somscores; Bij gemiddelden kan de schaal die voor de oorspronkelijke items werd gebruikt ook handig zijn bij de interpretatie van de gemiddelden. Bij somscores ontbreekt een dergelijk referentiekader.

door (77.8k punten)
1 leuk 0 niet-leuks
Die foutboodschap gaat niet over de "Target Variable" (aan de linker kant), maar over de inhoud van "Numeric Expression" (aan de rechter kant). Wat staat er precies in het vakje "Numeric Expression" wanneer je op OK klikt?

Luc
door (7.9k punten)
...