Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In het voorbeeldartikel voeren ze een stapsgewijze multiple regressie analyse uit. Hoe voer ik deze uit (syntax)? Moet ik dit ook doen voor de eindopdracht van cross sectioneel onderzoek? Wat is het voordeel van deze analyse boven een "gewone" mra?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (1.5k punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Bij een stapsgewijze methode worden alleen sign predictoren opgenomen in de regressievergelijking. Dat kun je i de syntax aan geven bij / METHOD = STEPWISE.

MvG, Rolf
door (13.1k punten)
0 leuk 0 niet-leuks

Stapsgewijze regressie wordt overigens in de regel heel sterk afgeraden. Ik zou die dus niet uitvoeren :-)

Hierarchische regressie kan wel handig zijn (in de betekenis van 'blocked entry', waarbij je voorspellers niet tegelijkertijd, maar na elkaar in je model toevoegt; dus niet in de betekenis van multilevel regressie - 'hierarchische regressie' is een homoniem).

Bij hierargische regressie kun je aan de verschillen in $R^2$ zien hoeveel een voorspeller toevoegt aan je model. Dit wordt dan ook getoetst met een aparte variantieanalyse.

door (77.8k punten)
...