Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Weet iemand waar in de tabel Total Variance Explained je moet kijken wanneer je wilt zien hoeveel verklaarde variantie een extra factor toevoegt aan het model? In de bron Exploratieve factoranalyse kijken ze namelijk bij het eerste voorbeeld naar de Cumulative van Initial Eigenvalues en bij het tweede voorbeeld naar de Cumulative van Extraction Sums of Squares.... Komt dat omdat de factoren van het tweede voorbeeld orthogonaal zijn? En hoe weet je of je factoren orthogonaal zijn?

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (210 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Als je roteert, staan in de SPSS Tabel "Total variance explained" drie aparte kolommen.

/ Links (Initial Eigenvalues) staat de PCA (methode PC), wat de variantie optimaliseert. Meestal wordt hiernaar gekeken om in schatten hoeveel factoren nodig zijn om voldoende variantie te verklaren met zo min mogelijk factoren (zie ook screeplot en denk aan knikcriterum).

/ In het midden (Total sum of squared loadings) staat het resultaat van de ongeroteerde factoranalyse; als je methode PC hebt is dat hetzelfde als links, anders niet.

/ Geheel rechts staat de verklaarde variantie van de geroteerde oplossing. Als je orthogonaal roteert (bijv. varimax) sommeert dat tot het totaal, bij scheve rotaties niet.

Als je een echte factoranalyse uitvoert (PAF), wordt toch eerst gekeken naar de resultaten van de PCA omdat je daarmee de verklaarde variantie beter kunt inschatten (denk aan het 'knikcriterium'). Daarnaast wordt gelet op de residuele correlaties om de kwaliteit van een oplossing in te schatten. Daarnaast is de interpretatie essentieel.  

Zie ook de bron over factoranalyse (zie Thema 1).

MvG, Rolf
door (13.1k punten)
...