Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij een factoranalyse met 1 factor met PROMAX rotatie laat de output alleen een Factormatrix zien. Uitgevoerd met 2 factoren laat de output echter alleen Pattern matrix  en geen Factor matrix zien.

Mag ik bij mijn interpretatie factorladingen van de  Factormatrix van de ene factor en de Patternmatrix gewoon met elkaar vergelijken omdat het allebei gaat om dezelfde items?

Kun je dan de conclusie trekken dat wanneer een item bij het trekken van 1 factor een hogere lading heeft dan bij het trekken van 2 factoren, dat je beter uit kunt gaan van 1 factor? Of zijn de ladingen bij 1 factor sowieso hoger omdat er nou eenmaal maar 1 factor is?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (280 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Rotatie kan alleen met twee of meer factoren. Kijk nog eens goed in de output, want bij rotatie is het mogelijk om ook de ongeroteerde oplossing te bekijken.

De interpretatie gaat via de patroon matrix (als je scheef roteert).

Ladingen gaan meestal wat omlaag bij meer factoren; de informate wordt a.h.w. verdeeld over meer factoren (i.e. je kunt dan via meer factoren de correlaties reproduceren - kleine stukjes tellen dan op).  

MvG, Rolf
door (13.1k punten)
...