Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In de vorige vakken heb ik onderstaande tabel kunnen maken, maar zijn geen gegevens gegeven over de partial η2 (mede omdat toen werd afgeraden die te gebruiken). In het vak Analyse van psychologische modellen komt hij echter wel voor. Kunt u onderstaande aanvullen voor de partial η2? Ik heb op internet gekeken, maar daar worden verschillende waarden gegeven.

Pearson’s R

Cohen’s d

Omega2/W2

Triviaal

-.1 - .1

-.2 - .2

<.01

Zwak

.1 - .3

.2 - .5

.01 - .06

Middelsterk

.3 - .5

.5 - .8

.06 - .14

Sterk

.5 - .7

.8 – 1.3

>.14

Zeer sterk

.7 – 1

>1.3

in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (1.5k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Wel, meestal niet :-)

Het probleem van $\eta_{partial}^2$ is dat hij afhankelijk is van wat er verder in je model zit. Het hele punt van $\eta_{partial}^2$ is nu net dat hij is gecorrigeert voor de andere variabelen in je model. Die andere variabelen bepalen dus de waarden die $\eta_{partial}^2$ aan kan nemen. Wat een hoge of lage waarde van $\eta_{partial}^2$ is, verschilt dus van model tot model.

Je kunt $\eta_{partial}^2$ dus alleen gebruiken om verbanden tussen vergelijkbare analyses met elkaar te vergelijken. Je kunt echter niet langer de effect size interpreteren zoals je bijvoorbeeld Pearson's $r$ en Cohen's $d$ kunt interpreteren: als een indicator voor een verband die over studies te vergelijken en beoordelen is.

Gegeven al deze waarschuwingen: als je toch per se iets wil/moet, dan zou ik de rechter kolom uit je tabel gebruiken. Maar dan dus heeeeeeeeeel voorzichtig zijn met interpreteren.

door (77.8k punten)
...