Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb net twee intervalvariabelen met elkaar vergeleken om te kijken of ze van elkaar verschillen? Nu krijg ik in R met de functie MeanDiff de terugkoppeling dat de varianties ongelijk zijn. Wat betekent dit voor de interpretatie van mijn uitkomsten ? Kan ik wel uitgaan van de gegeven p, etc?

Of is het in dit geval beter om toch een ANOVA te doen (functie oneway?)
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (760 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Bij ongelijke varianties is een oneway anova ook niet echt een oplossing, omdat er dan gebruik zou moeten worden gemaakt van een correctie, zoals Welch of Brown-Forsythe (zie Field 4e editie, p 443 voor een discussie).

In de meanDiff() functie [uit userfriendlyscience() ] is er een optie om ongelijke varianties te assumen. Voeg aan de function-call toe:

var.equal="no" 

bijvoorbeeld: meanDiff(x,y, var.equal="no")

Als het goed is moet er dan een output komen op basis van de assumptie van ongelijke varianties (bron: https://rdrr.io/cran/userfriendlyscience/man/meanDiff.html )

door (63.5k punten)
...