Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In de resultaten komt dan (volgens mij) het volgende te staan: De covariaat heeft, gecorrigeerd voor het effect van predictor X, effect op afhankelijke var Y.

Wat betekent dit voor de rest van de interpretatie, dus bijv voor pad a, b, c en c'?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (1.5k punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In een multivariate analyse worden alle parameters 'conditioneel' geschat, dus gecorrigeerd voor het effect van de andere voorspellers in het model.

Als je een significante covariaat hebt, dan hangt die dus samen met je afhankelijke variabele: hij voorspelt een deel van de variantie in de afhankelijke variabele.

Als die voorspelde variantie ook wordt voorspeld door je mediator of je voorspeller, dan betekent dit dat je een ander verband voor je voorspeller en mediator vindt dan je zou vinden zonder die covariaat.

Je conclusies worden dus afhankelijke van (conditioneel op) die covariaat; als er mediatie wordt gevonden, dan betekent dat dus dat die er misschien niet is als die covariaat in je model zit.

In zo'n geval zou ik de analyse herhalen zonder covariaat, en goed kijken naar de samenhang van de covariaat met je mediator, voorspeller, en afhankelijke variabele, zodat je kunt kijken of je resultaten inclusief covariaat geen statistisch artefact zijn (als er bijvoorbeeld zonder die covariaat geen mediatie meer is, begrijp je dan hoe dit komt? Corrigeert die covariaat voor een probleem in je steekproef?).
door (77.7k punten)
...