Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb problemen met SPSS (versie 22). Bij het opslaan van documenten komt er geen communicatiescherm naar voren. Als ik de opdracht geef om op te slaan gebeurt er niets en kan ik daarna ook helemaal niks meer behalve het programma via taakbeheer afsluiten. Dit betekent onder andere dat ik de huiswerkopdracht niet correct kan maken, aangezien ik geen eigen dataset kan opslaan.
Gesloten met het bericht: Student kan verder.
in SPSS door (140 punten)
gesloten door

Wat is een 'communicatiescherm'? En, als je CTRL-S gebruikt, wordt er dan niets opgeslagen? (dit kun je zien omdat de datum van het databestand dan wordt ge-update)

Als de datafile dan wel wordt opgeslagen is de oplossing simpelweg om het databestand een andere naam te geven en dan met CTRL-S op te slaan, zodat je zowel de originele als je eigen versie kunt behouden.

Met communicatiescherm bedoel ik het scherm dat normaal verschijnt om mappen te kiezen waar je iets wil opslaan en je bestand een naam te geven. Daar verschijnt bij mij helemaal niets. Dit gebeurt ook indien ik commando Ctrl+S geef, behalve wanneer het een bestaand bestand is. Het bestand via de syntax van de huiswerkopdracht is echter nieuw, dus kan ik er niks mee.
Welke OS gebruik je? Ik heb al een paar keer gehoord dat OSX en SPSS niet goed samengaan (zo verdwijnen er kennelijk soms knopjes). Als je in OSX werkt, heb je dan een Win10 PC tot je beschikking waar je kunt uitproberen of het daar wel werkt?
Ik maak gebruik van een laptop met Windows 10 home, versie 10.0.16299, dat is dus helaas niet de oplossing. Ik herken het probleem niet, geen enkel ander programma heeft problemen met dialoogvensters.

Ik heb wel gewerkt met een tweede monitor, maar ook zonder dat deze aangesloten is heb ik last van dit probleem.

Ok, en om even verder te testen: als je CTRL-O doet, opent er dan wel een dialoogje om een bestand te selecteren, of dan ook niet?

Zonee, dan vrees ik dat er iets kapot is aan je SPSS installatie. In dat geval zou ik hem opnieuw installeren (misschien is er zelfs de optie om te 'repairen').

Als opnieuw installeren niets oplost, zijn er twee mogelijkheden:

  1. De 'gebroken functionaliteit' is niet goed vervangen bij het opnieuw installeren. In dat geval moet je SPSS eerst grondig verwijderen;
  2. De fout zit in je OS, dus in Win10. In dat geval is de enige oplossing Win10 opnieuw te installeren. Dat is nogal een pain, dus hopelijk kunnen we dat voorkomen.

Dus, kun je terugkoppelen wat er gebeurt?

Oh, en - doe eens CTRL-TAB (en houd TAB, maar niet CTRL, ingedrukt) nadat je CTRL-O hebt gedaan; met CTRL-TAB zie je alle open vensters, dus als het dialoogje er wel is maar buiten je scherm staat, dan zou je hem daar moeten kunnen zien.

Ik heb dit uitgetest. Ook met Ctrl+O krijg ik dit probleem. Ik kan dan met ALT+Tab ook niet de verschillende schermen oproepen; het programma loopt compleet vast en de enige optie is met Taakbeheer af te sluiten.

Voor nu ga ik eerst proberen om SPSS opnieuw te installeren.
Dat klinkt alsof er iets grondig mis is. Als het verwijderen en opnieuw installeren van SPSS het niet oplost zou het kunnen dat er een probleem is met je Windows installatie. Dus laten we voor nu hopen dat er gewoon iets fout ging toen je SPSS voor de eerste keer installeerde!
(maar ALT-TAB is geen SPSS-functionaliteit; dit is functionaliteit van het OS (i.e. van Windows), dus dat die het ook niet doet is een aanwijzing dat er iets mis is met je Windows installatie. Dat taakbeheer het wel nog doet is in elk geval goed nieuws... Hopen dat het aan SPSS bleek te liggen...)
Helaas heeft opnieuw installeren niet opgeleverd wat ik had gehoopt. Het probleem blijft zich nog steeds voordoen. Gelukkig kan ik met wat workarounds verder met het programma. Met geen enkel ander programma komen de problemen voor, dus voor nu ga ik W10 niet opnieuw installeren.

Wel kan ik nu ALT+TAB gebruiken als ik opdracht heb gegeven om op te slaan. Ik zie alleen geen dialoogschermen buiten beeld. Ook hoor ik nu een geluid alsof er een dialoogvenster open staat dat verplicht moet worden beantwoord voordat ik door kan gaan.

Misschien moet ik eens kijken naar een nieuwere versie van SPSS. Bedankt in elk geval voor de hulp!
...