Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Doe je dit voornamelijk op basis van literatuur of test je voor de zekerheid meerdere modellen en kies je welke het beste past o.b.v. -2LL?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (1.5k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Dit hangt af van het doel van je onderzoek. Als het goed is heb je altijd, voordat je data verzamelt, een heel grondig overzicht van de relevante literatuur, en heb je een specifieke onderzoeksvraag en een specifiek conceptueel model. Dit vertaal je naar een structureel model dat je vervolgens toetst met multilevel (of een andere analyse).

Mocht je model niet passen, dan kan het soms (maar niet altijd) zinvol zijn om alternatieve modellen te verkennen. Dan moet je natuurlijk theoretisch wel een basis hebben om dat te doen. Anders wordt het een 'fishing expedition': statistiek betreft immers altijd kansrekening, en dus ga je altijd wel een model vinden dat goed fit als je maar lang genoeg zoekt. Goede fit kan immers ook een statistisch artefact zijn.

Dus, statistiek is een middel dat je gebruikt om je op-theorie-gebaseerde keuzes uit te voeren.
door (77.7k punten)
geselecteerd door
...