Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Door de bomen zie ik even het bos niet meer.

Ik begrijp dat fixed effecten niet variëren over de groepen en dat de random effecten dit wel doen. Ook begrijp ik wat slopes en intercepten zijn (en kan dit in mijn hoofd visualiseren in een grafiek).

Alleen bij de interpretatie van de resultaten loop ik vast.

Wat betekent het als een fixed intercept/slope significant is? En wat als het niet significant is?

En dezelfde vraag voor de random effecten: wat betekent het als de random slope/intercept significant is? En wat als het niet significant is?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (1.4k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Bij fixed effecten is de interpretatie net als bij gewone regressie coefficienten. Zo geeft een fixed slope het verband aan tussen twee variabelen weer. In dit geval een soort gemiddeld effect voor iedereen.

Een random slope effect is iets anders. Als de (variantie van) de random slope significant is dan betekent dit dat individuen significant afwijken van de gemiddelde (fixed) slope. Je zou voor ieder individu een slope kunnen berekenen (dat doen wij in de cursus niet). Deze fluctueren dan rondom de fixed slope.

Als de variantie van de random slope klein en niet significant is, dan liggen alle individuele slopes dus dicht bij de gemiddelde slope, zoals aangegeven bij de fixed effects.
door (11.7k punten)
...