Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In het bestand van de Eindopdracht staat dat alle variabelen gestandaardiseerd zijn (behalve de achtergrondvariabelen). In het data bestand staat voor de gestandaardiseerde variabelen een Z, behalve bij oordeelT. Het gemiddelde van deze variabele is 0,09. Kan ik ervan uitgaan dat ook deze variabele gestandaardiseerd is? Ondanks dat er geen Z voor staat.

Nu ik er nogmaals over nadenk, is deze variabele geconstrueerd uit gestandaardiseerde variabelen. Kan je dan automatisch aannemen dat deze variabele ook gestandaardiseerd is, omdat je dus met gestandaardiseerde variabelen werkt? (Als je de variabele alsnog standaardiseert in SPSS komen er overigens andere getallen uit).
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (1.5k punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een gestandaardiseerde variabele (z-score) heeft altijd gemiddelde M = 0 en standaarddeviatie SD = 1. Als er een (kleine) afwijking daarvan is dan is deze niet gestandaardiseerd.

Soms is een variabele gestandaardiseerd, maar zijn er daarna nog uitbijters verwijderd, waardoor de waarden niet meer exact kloppen. Of een variabele is de som van een aantal gestandaardiseerde variabelen.

Als je gestandaardiseerde variabelen samen neemt dan is het resultaat niet per se ook gestandaardiseerd.
door (11.7k punten)
...