Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Stel je hebt als predictor Autonomie en als moderator Sekse. Kun je dan in de syntax de gestandaardiseerde versie van Autonomie gebruiken en de gecentreerde versie van Sekse of moet je dan de gestandaardiseerde versies van beide variabelen nemen?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (1.5k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Sekse is een vreemd voorbeeld omdat deze maar twee categorieen heeft. Zo'n dichotome variabele codeer je meestal als dummy (0,1) of als effect codering (-0.5, 0.5).

Meer in het algemeen geldt dat je als je een variabele standaardiseert, dat niet betekent dat je meteen alle variabelen moet standaardiseren. De regels is altijd dat je na moet denken waarom je iets doet. Een reden voor standaardiseren kan zijn een betere vergelijkbaarheid of interpretatie, of om effecten van multicollineariteit tegen te gaan (bij interactietermen).
door (11.7k punten)
...