Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hoi,

Een model met een controle groep er in zou ik normaal gesproken schetsen als:

T1 T2
Groep 1 R O1 X1 O2
Groep 2 R O3 O4

Maar hiermee wordt gesuggereerd dat de controle groep geen manipulatie heeft ondergaan.

Wat nou als de controle groep een ander soort manipulatie ondergaat? Een placebo vind ik ook een manipulatie, aangezien er verwachtingen zijn verbonden aan het innemen van het 'medicijn'

Daarom lijkt dit mij in dat geval logischer:

T1 T2
Medicijn R O1 X1 O2
Placebo R O3 X2 O4

Kan iemand mij hierin helpen?

Groeten,

Elwin Flaman

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (280 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Bij het woord 'manipulatie' ontbreekt eigenlijk het woord dat het antwoord is: het betreft een 'experimentele manipulatie'. Een controlegroep is niet zozeer een groep die ongemoeid gelaten wordt, maar de groep die de 'niet-X' ontvangt, waarbij X de veronderstelde causal agent voor fenomeen Y is.

Dat kan in de praktijk betekenen dat 'niet-X' soms manifesteert als het met rust laten van een groep (bijvoorbeeld een groep respondenten die nog op een wachtlijst staat), maar ook een groep die een neutraal stimulus krijgt (een placebo, of een neutrale tekst, etc.). Belangrijk is vooral dat een controlegroep niet in aanraking komt met het experimentele stimulus, slechts met een neutraal (niet-experimenteel) stimulus
door (63.5k punten)
...