Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

Ik heb een vraag. Wanneer een item beter verwijdert kan worden doordat deze een item-rest correlatie van <.30 heeft. Moet ik dan ook mijn pattern matrix overnieuw doen?

Ik zit namelijk met het dilemma dat wanneer ik dit item verwijder, mijn pattern matrix er anders uit ziet en niet meer goed klopt bij de factoren die ik voor ogen had.

Nu weet ik niet zo goed of ik

a. het item moet verwijderen en de pattern matrix opnieuw maken

b. het item moet verwijderen en de patter matrix laten zoals deze is

c. het item niet verwijderen, (de item restcorrelatie zit net onder .30), en dit moet beargumenteren omdat de cronbach's alpha minder dan .05 door het verwijderen van het item omhoog gaat

Graag hoor ik wat de juiste manier is!

MVG,

Danielle Broeze
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (940 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Als je een item verwijdert (waarbij je primair op de inhoud van het item moet letten - de statistiek is een hulpmiddel, maar het verwijderen van items is een serieuze beslissing, die je moet kunnen onderbouwen op basis van meer dan alleen cijfers; je moet dit ook kunnen plaatsen in het kader van de relevante theorie) moet je inderdaad al je analyses herhalen. Alle analyses waar dat item nog in zat zijn immers ook gestuurd door dat, kennelijk niet valide, item.

En nog een keer omdat dit ontzettend belangrijk is: baseer beslissingen (bij itemanalyse, maar eigenlijk bij alle statistiek) nooit alleen op cijfers! Statistiek is een hulpmiddel: je interpreteert dit altijd nog als wetenschapper.

door (77.8k punten)
...