Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik ben bezig met de cursus experimenteel onderzoek. Ik snap een onderdeel van de uitwerking niet van vraag 8, opdracht 2.3.

Namelijk het stukje: geen van de fouten zijn groter dan 1.5 IQR.  Ik weet dat ze de interkwartielafstand bedoelen. Maar mijn vraag nu dus: wat bedoelen ze ermee in deze context en hoe kan ik dit in de SPSS output zien?

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je interpretatie is helemaal correct; het is de interkwartielafstand. In de terugkoppeling is ervan uitgegaan dat datascreening bekend is bij studenten. Hierdoor is de terugkoppeling (onterecht) wat kort-door-de-bocht.

In het kort: De observaties die IQR > 1.5 (en 3) afwijken van de mediaan zijn te zien in een boxplot.

Er is ook een alternatieve (omslachtigere) route via frequencies: hier kan mediaan en kwartielen worden aangevinkt, waardoor in de frequentietabel te zien zou kunnen zijn welke waarnemingen nog in welk kwartiel vallen. Ik raad deze route niet aan tenzij het idee van boxplots draaien drastisch motivatieondermijnend is.
door (63.1k punten)
...