Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks

De vraag luidt als volgt: 

Wat voor analyse moet er worden gebruikt om de vraagstelling te kunnen beantwoorden?

De terugkoppeling stelt een mixed design Anova voor. Echter vroeg ik mij af of een mixed Ancova ook een goed antwoord is? Dit omdat er variabelen worden gemeten (sociale en persoonlijke norm) die een invloed kunnen hebben op de afhankelijke variabelen. 

Alvast bedankt!

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (510 punten)
zou je iets meer aan de vraag kunnen toevoegen (de context van de vraag, en waarom je denkt dat een ander antwoord even goed zou kunnen zijn?)

Beste Ron,

De context: De oefenopdracht gaat over een onderzoek waarbij  het Het doel is om inzicht te krijgen hoe de zwaarte van sancties en de mate van  rechtvaardige behandeling elkaar beïnvloeden in hun effect op regelnaleving. 

In de context wordt gesproken over twee overige gemeten variabelen: sociale en persoonlijke norm. Deze variabelen kunnen een invloed hebben op de uitkomst van het onderzoek, maar worden niet gemanipuleerd. Omdat dit, naar mijn idee een bedreiging voor je power kan zijn, dacht ik dat een mixed Ancova dit powerprobleem kan oplossen?

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Een ANCOVA zou dit inderdaad kunnen oplossen. Maar zoals met alle covariaten die 'ter controle' worden toegevoegd: dit dient bij het opstellen van de hypothesen (onderbouwd in inleiding) al aangekondigd te worden. Ad Hoc covariaten toevoegen is wellicht statistisch geen belemmering (SPSS draait wel door), maar het is geen nette wetenschappelijke procedure, omdat het het risico meedraagt om data 'te kneden'.
door (63.0k punten)
geselecteerd door

Beste Ron,

Je antwoord begrijp ik nog steeds niet helemaal. Wat ik kan opmaken uit de inleiding is dat de sociale en persoonlijke norm vanaf het begin af aan gemeten worden en dus niet ad hoc worden toegevoegd. Bedoel je daarmee dat er expliciet aangegeven moet worden dat het om een covariaat gaat? In de inleiding staat namelijk het volgende:

"Naast deze drie metingen worden er nog enkele variabelen gemeten. Zo worden de begrippen 'sociale' en 'persoonlijke norm' ten opzichte van regels in het algemeen gemeten"...  "De sociale norm bepaalt in sterke mate welk gedrag mensen zullen vertonen."

Precies; uiteindelijk zul je, mocht je besluiten om covariaten op te nemen, expliciet moeten noemen dat je hypothese een verband verondersteld 'na controle voor de covariaten'.

Een covariaat opnemen is namelijk niet zonder controverse; je past een effect aan op basis van een derde (set) variabele(n). Met wat proberen kan zo (a posteriori) iedere hypothese gekneed worden tot het de gewenste uitkomsten heeft. Daarom is covariaten expliciet onderbouwen en opnemen in het stelsel van hypothesen zo belangrijk om te benadrukken
...