Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Geachte docent,

Ik heb een vraag over de frequency tabel die ik in Analyze, Frequencies kan creeren in SPSS.

Ik heb van items gemeten met een likert-schaal (1-5) een gemiddelde schaal bij elkaar opgeteld, om een variabele te vormen waarmee ik kan werken. Het ziet er correct uit.

Echter als ik een frequency tabel wil uitdraaien, en ik wil zien welke percentage waarde 1 of 2 of 3 hebben, dan lukt dat niet, omdat ik een hele reeks items met waarde 1 te zien krijg, dan een hele reeks met waarde 2, 3 etc.  Ik kan dus niet een totaal-percentage zien van alle respondenten die met 1 hebben geantwoord.

Wat doe ik verkeerd aub? Dit is mij nog nooit gebeurd.

Bij voorbaat dank.
in Anders door (410 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Omdat je gemiddelden uitrekent zijn er ook decimalen: met 10 5-punts items kunnen mensen bijvoorbeeld 1.0, 1.1, 1.2, etc scoren. Een van de voordelen van het zo middelen van items met een schaal met maar weinig punten is dat je een meer continue variabele krijgt. Die moet je dan ook behandelen als continue variabele: gebruik dus histogrammen en beschrijvingsmaten (e.g. gemiddelde, standaarddeviatie etc) om je data te bekijken, niet langer frequentietabellen (die immers voor categorische variabelen zijn).
door (77.8k punten)
geselecteerd door
...