Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hoi,

Ik krijg dit in mijn output als ik multilevel analyse uitvoer:

"iteration was terminated but convergence has not been achieved. The MIXED procedure continues despite this warning. Subsequent results produced are based on the last iteration. Validity of the model fit is uncertain".

Is dit een fout-melding?

Alvast bedankt!

Monica.

in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (150 punten)

4 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks

Een vergelijkbare vraag werd op 4 maart 2018 beantwoord door Peter Verboon:

Dat is een vervelende foutmelding. Het programma heeft (nog) geen oplossing kunnen vinden die volgens de criteria van het programma stabiel is, geconvergeerd is, in technische termen.

Je zou het aantal interaties kunnen ophogen maar dat behoort niet tot de stof en is ook geen garantie voor een oplossing.

Je zou REML kunnen vervangen door ML, maar dat is ook geen garantie op een oplossing.

Het makkelijkste is om een ander model te nemen.

door (550 punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Ik had die foutmelding. Bij mij bleek dat ik een variabele opnam die op niveau 2 gemeten werd. Misschien is dat het probleem?
door (1.5k punten)
0 leuk 0 niet-leuks

Een vergelijkbare vraag (of de dichotome predictor de oorzaak kon zijn van deze foutmelding) werd op 14 september 2016 beantwoord door Peter Verboon:

De dichotome predictor is niet echt de oorzaak, al zou dit het probleem wel kunnen beïnvloeden. Het is een vrij technisch probleem tijdens de optimalisatie procedure dat bij dit soort complexe modellen soms kan voorkomen. Het voert veel echter te ver om in het kader van deze cursus hier op in te gaan. 

Som kan het helpen om de criteria die bepalen wanneer de procedure stopt wat soepeler te maken:

Bij het CRITERIA subcommando kan je het "convergence criterium", e.g. LCONVERGE=0.05 (ABSOLUTE) verhogen en/of je kan het aantal iteraties verhogen met MXITER(n).

Maar dit helpt meestal niet is mijn ervaring.

Het beste is om een ander model te kiezen. Bij de meeste modellen die ik heb uitgeprobeerd verschijnen geen foutmeldingen. Dit wordt ook aangeraden bij de mededelingen op de cursussite.

door (550 punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Ik had deze foutmelding ook. Ophogen van aantal iteraties hielp maar leidde tot weer een andere foutmelding. Een ander model gaf geen foutmeldingen, hiermee ben ik verder gegaan.
door (200 punten)
...