Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Stel je hebt een experiment met twee onafhankelijke variabelen (X1 (2 niveaus) en X2 (3 niveaus)) en 1 afhankelijke variabele Y. En voor één manipulatie (X1) wordt een manipulatiecheck-variabele (Z) gemeten. Dan kun je met een toets (t-toets in dit geval) toetsen of de manipulatie van X1 het beoogde effect heeft gehad op Z. Maar moet je dan ook toetsen of X2 een effect heeft gehad op Z?

En zo ja: Moet dat dan met een extra toets of moet je de hele manipulatiecheck toetsen met een factoriele ANOVA, waarbij de Z afhankelijke variabele is en X1 en X2 de onafhankelijke variabelen? En moet je in dat geval ook kijken naar het interactie-effect?

Of zit ik helemaal op het verkeerde spoor en moet je het gewoon simpel houden met één manipulatiecheck van X1 op Z omdat er maar één manipulatiecheck-variabele is opgenomen?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (320 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beide opties zouden in orde moeten zijn. Voordeel van de ANOVA is dat er dan een cross-over van X2 kan worden geevalueerd,
door (63.5k punten)
...