Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Er is een verschil in de schrijfwijze van beta in het voorbeeld-onderzoeksverslag van Rolf van Geel en de APA-manual. In het voorbeeld wordt de gestandaardiseerde beta in de MRA als Griekse letter uitgeschreven. Maar in de APA-manual 6th edition staat op pag. 119 dat deze als b* moet worden genoteerd. Zo ben ik hem overigens nog niet tegen gekomen. In de manual staat dat de Griekse letter wordt gebruikt voor 'population values of regression coefficients'.

Wat is juist? Of mag beide?

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (200 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks

Ongetwijfeld krijg je nog antwoord van Rolf van Geel :). In ieder geval had ik overeenkomstig de APA Manual: b*. Dit is goed gerekend.

door (4.1k punten)
0 leuk 0 niet-leuks

De APA manual heeft in principe gelijk. Er zijn hier drie dingen die door elkaar lopen:

  • De algemene richtlijn in de statistiek is dat Latijnse karakters worden gebruikt voor steekproefwaarden en schattingen op basis van de steekproef (dus B) en Griekse karakters voor populatiewaarden (dus $\beta$). Die laatste wordt dus alleen gebruikt voor de theorie, want 'in het echt' ken je die populatiewaarden natuurlijk nooit.
  • Omdat je voor de theorie altijd $\beta$ gebruikt, en dus voor alle formules die je schrijft $\beta$'s gebruikt, want die gaan over de theorie en dus over de populatie, is het heel verleidelijk/makkelijk om regressie-coefficienten gewoon beta's te noemen. Doe ik ook de hele tijd. Maar da's eigenlijk dus fout, want de coefficienten die uit je analyses komen zijn afkomstig uit je steekproef, niet uit de populatie.
  • SPSS heeft bedacht dat hij de gestandaardiseerde coefficienten 'Beta' ging noemen, en de ruwe coefficienten 'B'. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op; het maakt het alleen ingewikkelder. Desondanks is het makkelijk om die conventie van SPSS te volgen als je veel met SPSS werkt natuurlijk.

De APA volgt in haar richtlijnen terecht de statistische uitgangspunten. Dat wij het in het cursusmateriaal (net als de meeste andere opleidingen, overigens) technische gezien eigenlijk fout doen, realiseer ik me ook nu pas. Ik zal dit in 'mijn' cursus, PB0202, alvast aanpassen; Rolf zal dit ook wel doen voor zijn cursus. Voor nu, excuses voor de verwarring! En het beste dat je kunt doen is dus de APA manual volgen.

door (77.8k punten)
...