Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste,

Ik krijg nu al een aantal keer deze warning bij het oproepen van een itemanalyse:

The determinant of the covariance matrix is zero or approximately zero. Statistics based on its inverse matrix cannot be computed and they are displayed as system missing values.

Kan ik de Cronbach's Alpha gewoon gebruiken of moet ik hier iets mee doen en zo ja, wat kan ik er aan doen?

Bedankt alvast voor de reactie!

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (230 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De error is wiskundig zeer technisch, dus vergeef mij wanneer mijn vereenvoudigde uitleg wat meer op de 'wat moet ik ermee'-kant van het verhaal is gericht:

Een matrix met een determinant van nul is niet invertibel en heeft daarom geen unieke oplossing. Hier kunnen veel redenen voor zijn: meestal is een kolom direct linear afhankelijk van een andere, wat bijvoorbeeld een correlatie van 1.00 op kan leveren (buiten de diagonaal). Het is meestal geen goed teken wanneer dit gebeurd. Ik kan mij voorstellen dat een item-analyse waar zowel het originele als de recoded varianten van items worden gebruikt er een determinant kan onstaan kleiner of gelijk aan nul.

EDIT: een alternatieve verklaring zonder de syntax en data te kennen: als je meer variabelen hebt dan cases, je schat bijvoorbeeld 10 items op 5 mensen. Dan heb je in een 10x10 covariantiematrix bijvoorbeeld 105 unieke varianties en covarianties geschat op 5 personen. Dit vindt SPSS ook niet zo leuk.
door (63.0k punten)
bewerkt door
Dank voor het snelle antwoord en de uitleg. Ik ga er nog eens naar kijken (had alle items al eens doorgelopen). Daar moet het bijna wel in zitten. N is namelijk 101 op 22 vragen :). De alternatieve verklaring gaat dus niet op.
Er zaten geen dubbelingen in. Ook wanneer ik de onbewerkte data open en de syntax run krijg ik dezelfde melding. Ik kies er nu maar voor om gewoon door te gaan. Het betreft het vak cross sectioneel onderzoek dus de data is ook aangeleverd vanuit de OU.
Ik raad inderdaad aan om ondertussen gewoon door te gaan. Eventueel kun je syntax en databestand ook mailen naar een docent (bijvoorbeeld de docent die al de huiswerkopdracht heeft beoordeeld). Wellicht dat met beide bestanden in de hand al snel zichtbaar wordt wat er mis gaat.
...