Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Voor het uitvoeren van een factoranalyse bij ESM-data (1 respondent, 5 dagen lang,10 metingen per dag; in totaal 23 respondenten) dienen variabelen eerst  person-mean gecentreerd te worden. Betekent dit: 1. dat eerst per respondent de gemiddelde score van elk afzonderlijk item (5x10)uitgerekend moet worden?  2. Vervolgens van deze 23 verschillende gemiddelden per item  weer 1 gemiddelde moet maken?  3. Daarmee vervolgens de factoranalyse uitvoeren?   

Zo ja?  Dan snap ik het, maar hoe voer je dit uit in SPSS?

Zo nee? wat wordt er dan wel bedoeld?
in Methodologie door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Person-mean centeren betekent dat je de scores voor de betreffende variabele per individu uitdrukt in eenheden afwijking van het gemiddelde (dus het gemiddelde overal van aftrekken). Ik weet niet of SPLIT FILE in SPSS ook werkt voor COMPUTE commando's, maar zoja, dan is dat wat je nodig hebt. Maar da's dus niet per respondent en per item - dan heb je immers steeds maar 1 observatie.

Het klinkt echter alsof je dit onderwerp even moet bespreken met je begeleider. Er zijn namelijk heel veel keuzes die je in dit traject moet maken, die we hier niet allemaal kunnen uitwerken. Als je begeleider er niet uitkomt, dan kan hij of zij contact opnemen met iemand van de M&T groep.

door (77.8k punten)
...