Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Een regressie analyse met 1 AV, 1 OV en 1 covariaat.

Het gaat om een cross sectionele analyse, waardoor geen oorzaak en effect aangetoond kan worden.

Plotseling heb ik een grote twijfel: de covariaat heeft een significant effect op de AV.

Echter, aangezien er een relatie is tussen de OV en de AV, is er dan niet ook een mogelijke interactie tussen covariaat en OV die in de discussie van het onderzoek besproken dient te worden? Of heeft de covariaat werkelijk alleen een effect op de AV? Het lijkt mij vollediger om het effect van de covariaat niet alleen op de AV maar ook op de OV te betrekken, is dit juist?

Bedankt voor uw inzicht.
in Literatuur zoeken door (410 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Het klopt dat de covariaat kan interacteren met de onafhankelijke variabele.

Het is verstand om een scatterplot te maken, waarbij je de puntjes inkleurt op basis van de score op de covariaat (of anderom: met de covariaat op de X-as en de puntjes ingekleurd op basis van de score op de onafhankelijke variabele).

Je kunt ook een model met interactieterm runnen, en kijken wat daar uitkomt. Dat is minder informatief dan je data visualiseren, maar als je geen R gebruikt (maar bijvoorbeeld SPSS) ook een stuk makkelijker.
door (77.7k punten)
geselecteerd door
Heel erg bedankt voor uw antwoord.

Goed om bevestiging te hebben dat de covariaat inderdaad kan interacteren met de OV.  Zelf heb ik dit geanalyseerd met de correlatie-tabel in SPSS (neem aan dat het OK is). De vraag waarmee ik nog een beetje worstel is: is het juist om dan beide correlaties van de covariaat met zowel AV en OV te melden in de discussie van een scriptie/artikel, of is dit niet gebruikelijk en hoor ik alleen het effect op de AV te vermelden?

Nogmaals dank.
Dit kan niet met een correlatietabel; daar kun je niet zien of er interactie is. Dit wordt behandeld in cursus Psychologische Modellen / Longitudinaal Onderzoek, dus die zou ik er nog eens bij pakken.
...