Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Het gaat over de standaardnormale verdeling/z-verdeling en berekening z-scores. Omrekenen van datapunten naar z-scores kan altijd en als dit gedaan is in combinatie met kijken naar de verdeling (denk histogram) dan is deze pas normaal verdeeld (dus bv 95 procent binnen 2 SD gemiddelde). Als dit niet normaal verdeeld is dan kun je kijken hoe ver het ongeveer van gemiddelde afligt (van de 0), maar geeft dit verder geen procenten weer. Is dit goed begrepen?
in Bivariate statistiek door (1.4k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Of je omrekent naar z-scores of niet staat los van de verdelingsvorm. Een linksscheve verdeling zal na standaardisering nog steeds linksscheef zijn.

Wat bedoel je precies met 'geeft dit verder geen procenten weer'?

Tot slot: je kunt op meerdere manieren een indruk krijgen van de verdelingsvorm van een variabele: histogrammen zijn vaak het makkelijkst, maar 'stem and leafplots', of Q-Q plots, of boxplots, of nog weer andere plots kun je ook gebruiken.
door (77.8k punten)
...