Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Op p. 14 (80) van 25 in de bron APM over mediatie, staat:

“De verbetering ten opzichte van model A1 is significant want de chi kwadraat(1) = 53.95 (dat is 584.65 – 530.70) is statistisch significant, zie chi-kwadraat-tabel in de bijlage. Het lijkt er dus op dat de effecten van IQ nogal variëren over de klassen, zowel met betrekking tot het intercept (in de formule uitgedrukt in u0j) als in de slope (in de formule uitgedrukt in u1j).”

Er wordt verwezen naar de tabel in de bijlage. In die tabel staat bij 1 vrijheidsgraad (p = .05) alleen de waarde van 3.84 (niet 53.95).

Op welke wijze redeneer ik fout?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (4.1k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

"Is de gevonden chi-kwadraat hoger dan die in de tabel? Dan is het verschil significant en dus niet veroorzaakt door toeval." Gevonden op: https://wetenschap.infonu.nl/wiskunde/120321-statistiek-chi-kwadraat-toets.html

door (4.1k punten)
Heel goed. De waarde in de tabel is dus de grenswaarde.
...