Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik wil graag een complex model onderzoeken. Wat voor software kan ik daarvoor gebruiken?
in Modeleren (SEM en Multilevel Analysis (mixed methods, HLM)) door (77.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Er zijn twee packages voor R beschikbaar die gratis bruikbaar zijn: 'sem' (https://personality-project.org/r/r.sem.html) en Lavaan (http://lavaan.ugent.be/). Lavaan is waarschijnlijk het eenvoudigst in gebruik.

Zie http://oupsy.nl/help/24/wat-is-r-en-hoe-installeer-ik-het voor meer informatie over R.

door (77.8k punten)

Het advies om Lavaan te gebruiken is zeer goed advies.

Er zijn ook een aantal gespecialiseerde paketten die niet gratis zijn:

MPlus (enkel syntax interface; zeer krachtig voor multilevel sems, zeer actieve forum-ondersteuning met reacties van de auteurs van het programma)

EQS (zowel grafische editor om modellen mee op te stellen en een uitgebreide syntax-editor. Makkelijk om complexe modellen in te speciferen en er zijn zeer goede boeken op de markt die leren werken met EQS. Multilevel analyses kunnen, maar beperkt. Helaas geen actieve ondersteuning meer)

Mocht je kiezen voor R (lavaan), maar een grafische editor missen, dan raad ik het gratis programma Onyx aan (http://onyx.brandmaier.de/). Je kunt in onyx een model tekenen en hiermee code generen die onder andere geschikt is voor lavaan.

 

...