Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

ik heb vier schalen waarvan ik het gemiddelde heb berekend. Nu moet ik aan de hand van het hoogste gemiddelde gaan bepalen welke schaal ik ga gebruiken. Deze gemiddelde varieren van 1 tot 5 met minimaal 1 decimale achter de komma (soms 2 als dat nodig is). De ene respondent heeft hoge gemiddelden de andere lage.

Is hier een andere optie voor dan dit handmatig te doen? Het zijn namelijk +- 600 respondenten.

Mvg,

Silvie
in Univariate (descriptieve) statistiek door (250 punten)
gehercategoriseerd door
Je vraag is niet duidelijk. Wil je per respondent weten op welk van de vier schalen de respondent het hoogste scoort? En: is het belangrijk of de respondent ook echt hoger of lager scoort, of dat verschillen uitsluitend te wijden zijn aan toeval, en de respondent eigenlijk hetzelfde scoort op de vier schalen?
Hallo,

ja ik wil inderdaad per respondent weten op welk van de vier schalen de respondent het hoogste scoort.  Dit is in eerste instantie het belangrijkste. Uiteindelijk zou ik ook graag willen weten of die ook significant hoger scoort.

Mvg,

2 Antwoorden

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord

Met Syntax gaat dit als volgt:

COMPUTE HoogsteSchaal=Max(Schaal1,Schaal2,Schaal3,Schaal4).

Dit kun je ook ingeven via Transform, Compute Variable.

door (7.9k punten)
geselecteerd door
Bedankt voor de info.

Helaas ben ik van mening dat ik niet voldoende kennis over SPSS bezit na de modules die ik in de bachelor heb gevolgd.  Ik stuur zometeen even een berichtje.

Mvg,

Silvie
0 leuk 0 niet-leuks

Hmm. Ik ken geen functie uit mijn hoofd die dit doet, maar wat je wel kunt doen, even aangenomen dat je schalen 'schaal1' t/m 'schaal4' heten:

DO IF (schaal1 > schaal2) & (schaal1 > schaal3) & (schaal1 > schaal4).
COMPUTE hoogsteSchaal = schaal1.
ELSE IF (schaal2 > schaal1) & (schaal2 > schaal3) & (schaal2 > schaal4).
COMPUTE hoogsteSchaal = schaal2.
ELSE IF (schaal3 > schaal1) & (schaal3 > schaal2) & (schaal3 > schaal4).
COMPUTE hoogsteSchaal = schaal3.
ELSE.
hoogsteSchaal = schaal4.

END IF.

Zoiets zou moeten werken, toch?

Zie http://www-01.ibm.com/support/docview.wss?uid=swg21476060 voor het voorbeeld dat ik gebruikte (lees die goed door trouwens!).

door (77.6k punten)
Dat ziet er werkbaar uit. Ik ga het straks eens proberen.

Bedankt voor de hulp.
Tot nu toe krijg ik de volgende melding betreffende 'hoogsteSchaal'. Moet ik daar vooraf nog iets mee doen?

DO IF (zeker > angstig) & (zeker > vermijdend) & (zeker > gepreoccupeerd).
COMPUTE hoogsteSchaal = zeker.
ELSE IF (angstig > zeker) & (angstig > vermijdend) & (angstig > gepreoccupeerd).
COMPUTE  hoogsteSchaal = angstig.
ELSE IF (vermijdend > zeker) & (vermijdend > angstig) & (vermijdend > gepreoccupeerd).
COMPUTE hoogsteSchaal =  vermijdend.
ELSE.
hoogsteSchaal = gepreoccupeerd.

>Warning # 142.  Command name: hoogsteSchaal
>LOOP has no effect on this command.

>Error # 1.  Command name: hoogsteSchaal
>The first word in the line is not recognized as an SPSS Statistics command.
>Execution of this command stops.
END IF.
Bekijk de foutmelding! SPSS vertelt al wat er fout gaat. Bestudeer de syntax nauwkeurig, en denk na over de foutmelding; dan zie je wel wat er verkeerd gaat.
Is het niet simpeler om

COMPUTE HoogsteSchaal=Max(Schaal1,Schaal2,Schaal3,Schaal4).

te gebruiken? (kun je ook ingeven via Transform, Compute Variable)

Dit is inderdaad veel makkelijker, Luc!

Nu laat ik het didactische deel achterwege en leg ik even uit wat er fout ging hierboven.

SPSS zei:

>Error # 1.  Command name: hoogsteSchaal
>The first word in the line is not recognized as an SPSS Statistics command.

Dus, SPSS komt als eerste woord op een regel een woord tegen dat geen commando is; en dat woord is 'hoogsteSchaal'. Als je dan het commando bestudeert, zie je dat net daarboven, boven 'warning 142' (die ook over het commando 'hoogsteSchaal' gaat) de volgende regel staat:

hoogsteSchaal = gepreoccupeerd.

En dat kan natuurlijk niet! SPSS heeft het commando 'COMPUTE nodig, dat hiervoor moet staan. Als je dat had toegevoegd, had hij het gedaan.

(het idee van onderwijs is natuurlijk dat je deze mentale stapjes zelf moet leren afgaan :-))

Trouwens - Silvie, ik hoop dat je niet mensen in wil delen in een hechtings categorie op deze manier?

Als je dat wel probeert: dat is fout!!!

Ten eerste is het bijna altijd fout om van een interval-schaal naar een categorische variabele te gaan. Je negeert hierbij de onderliggende structuur van de variabelen. Ten tweede is je criterium niet valide. Stel je twee personen voor:

Jan:
zeker: 4.55
angstig: 1.40
vermijdend: 1.20
gepreoccupeerd: 4.60

Jans:
zeker: 4.55
angstig: 4.50
vermijdend: 4.40
gepreoccupeerd: 4.30

Als je Jan en Jans in zou willen delen in 1 van de 4 categorieen op deze manier, zou je Jan als gepreoccupeerd bestempelen, en Jans als zeker. Ze zijn echter even zeker, als je alleen naar de 'zekerheid' kijkt; en als je naar alle hechtingstrekken kijkt, is Jans beduidend minder zeker dan Jan.

Bovendien lijkt het er op dat de verschillen in Jans' scores bijvoorbeeld eigenlijk helemaal niet verschillen; je ziet hier alleen meetfout.

Voor wat voor vak is dit? Als het voor je Bachelor- of Masterthese is, zou ik even contact opnemen met je begeleider, en deze procedure even doorspreken.

(mail me evt even op gjp@ou.nl - het wordt nu wel heel specifiek :-))
Had u een tip voor hoe wel dan?

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig; deel mensen niet in in een categorie. Mensen kunnen een score halen op elk van de vier onderliggende interval-variabelen. Wat je doet met bovenstaande procedure is hetzelfde als de big five afnemen, en vervolgens zeggen dat mensen die van de vijf schalen het hoogste gemiddelde hebben op 'conscientiousness' halen, conscientious zijn; en mensen die de hoogste score halen op 'neuroticisme' neurotisch. Het feit dat een aldus als 'neurotisch' persoon misschien relatief laag scoort op neuroticisme maakt dan niet uit - die persoon is volgens die redenering neurotisch, terwijl iemand die hoger scoort op neuroticisme volgens die redenering eigenlijk conscientieus is, als die persoon toevallig nog hoger scoort op conscientiousness . . .

Wat is de reden dat je uberhaupt van intervalschalen naar een categorische indeling wil? Je verliest een hoop power bij het weggooien van informatie zoals je dan doet. Power weggooien is vanuit ethisch oogpunt vaak moeilijk te verdedigen (de deelnemers die de data leverden investeren hun tijd en energie in wetenschappelijk onderzoek; de onderzoeker verplicht zich er daarom toe dat onderzoek zo netjes mogelijk uit te voeren, en powerverlies wordt dan dus een soort 'beladen keuze' zeg maar :-))

Als je wil weten of hechting samenhangt met iets anders, kun je toch de samenhang met elk van de schalen onderzoeken? Om praktische toepasbaarheid te hebben zul je uiteindelijk toch naar de scores op de losse schalen toe moeten (want, door indeling met de procedure hierboven, weet je niet of 'onzekere' mensen hoog, gemiddeld, of laag scoren; sterker nog, de procedure hierboven maakt het mogelijk dat je de conclusie trekt dat 'onzekere' mensen bijvoorbeeld het laagst score op optimisme, maar dat optimisme eigenlijk sterker samenhangt met angstigheid...)

...