Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In 6.1 wordt de formule voor Cohen's d gegeven waarbij de teller bestaat uit ŷ1-ŷ2. In het voorbeeld gaat het over het verschil tussen man en vrouw. Maar hoe weet je nou in welke volgordes je de gemiddelden zet?  

Als je de gemiddelden uit het voorbeeld namelijk omdraait krijg je i.p.v. een positieve samenhang een negatieve samenhang.
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (150 punten)
Ik ben zelf inmiddels wat verder en denk het te snappen maar zou dat graag bevestigd zien.

Bij een dichotome variabele waarbij geen rangschikking mogelijk is, zoals bij geslacht, gaat het bij de berekening van Cohen's D in de teller om de delta en doet de volgorde er niet toe.

Klopt dat?

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het is heel simpel: de volgorde is irrelevant.

Er komt een Cohen's d uit; of die negatief is of positief hangt alleen af van de volgorde van de gemiddelden (welk gemiddelde je van welk gemiddelde aftrekt).

Je bepaalt dus de interpretatie als je de gemiddelden specificeert. Daarmee bepaal je dus ook wat een positieve of negatieve Cohen's $d$ betekent.

Die kennis over de specificatie van je analyse gebruik je vervolgens bij de interpretatie.

Het maakt dus niet uit welke volgorde je gebruikt - als je het maar onthoudt.
door (77.8k punten)
Thx. Dat was de bevestiging waar ik naar op zoek was.
...