Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Is het mogelijk om in SPSS in één grafiek meerdere regressielijnen te visualiseren, dus per subgroep (multilevelanalyse), zoals figuur 5.1 van bron 5 Multilevelanalyse? Of anders een grafiek zoals figuur 20.19, bladzijde 844 uit Field?

En hoe kan ik een eventueel interactie effect, multi-level visualiseren? Of wordt dat te ingewikkeld/onoverzichtelijk?

Wat is sowieso de aanbevolen manier om multilevel resultaten te visualiseren?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (320 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Visualiseren is heel erg goed, omdat je dan waarschijnlijk beter begrijpt wat er aan de hand is in de data. Eerst goed de data bekijken op verschillende manieren is sowieso een goed idee, ook als er van multilevel geen sprake is.

Het vereist soms wel wat handigheid, zeker in SPSS. Bijvoorbeeld figuur 5.1 uit de reader. Met de syntax alleen kan dat niet voor zover ik weet.  

GRAPH
  /SCATTERPLOT(BIVAR)=xvar WITH yvar BY groupvar.
  

Dit geeft een plot, waarop je moet dubbelklikken. Dan klik je op het knopje "Add fit lines at subgroups". En dan moet je nog her en der wat wegklikken: leer door trial en error.
    

Als je even googled (bv spaghetti plot multilevel SPSS) vind je wel voorbeelden, zoals: https://www.youtube.com/watch?v=a4P_Bz0vJhE
door (11.7k punten)
Dank voor het antwoord, hier kan ik weer verder mee!
Visualiseren met een data?
...