Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste docent,

Waarom  is  bij  mijn mediatie-analyse met 5 mediatoren (via Process 3.0 en Indirect) de regressiecoefficiënt c van het totale effect van X op Y  niet gelijk aan de regressiecoefficiënt  B van X als ik met dezelfde X en Y een enkelvoudige regressie-analyse uitvoer. Dit zou volgens de reader van Analyse van Psychologische modellen wel gelijk moeten zijn en dit lijkt mij ook logisch. 

Het databestand bestaat uit N=78 met geen missing values. De volgende commando's heb ik ingevoerd.

Mediatieanalyse

Process Vars=HechComOU CBCLTeruggetrokken PositiefCogHer ActieveCoping Afleiding Vermijding Steunzoeken/y=CBCLTeruggetrokken/x=HechComOU/m=PositiefCogHer ActieveCoping Afleiding Vermijding Steunzoeken/model=4

INDIRECT y=CBCLTeruggetrokken/x=HechComOU/m=PositiefCogHer ActieveCoping Afleiding Vermijding Steunzoeken.

(Uit nieuwsgierigheid heb ik Process en Indirect geprobeerd om te zien of het dezelfde resultaten zou opleveren en dat was zo)

REGRESSION
  /MISSING LISTWISE
  /STATISTICS COEFF OUTS R ANOVA CHANGE
  /CRITERIA=PIN(.05) POUT(.10)
  /NOORIGIN 
  /DEPENDENT ZCBCLTeruggetrokken
  /METHOD=ENTER ZHechComOU.

Alvast bedankt voor uw hulp.

in Methodologie door (140 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Bij de regressie staat er  een "Z" voor de variabelenaam, bij de macro's niet. Er zijn waarschijnlijk andere variabelen gebruikt.
door (11.7k punten)
...