Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hoi,

Graag zou ik willen weten welke formule je in SPSS invoert (Select if) om de juiste selectie van ambtenaren te maken, want klaarblijkelijk voer ik niet de juiste formule in. Ik heb het geprobeerd met zowel de variabele "Catwrk" als met de variabele "Kantuin".

Het betreft opgave 6.3.4 hypothese 9.

Alvast vriendelijk bedankt voor de beantwoording!
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (530 punten)
Ik wil proberen je te helpen, maar ik had indertijd een andere versie van KDA. Zou je even kunnen zeggen op basis van welke soort variabele en wat voor criterium je wil selecteren? Kun je een paar voorbeeldwaarden van de variabele geven en dan zeggen welke van die waarden je zou willen selecteren met je criterium?
Hoi Luc,

Dank voor je aanbod om me te helpen, top!

Deze opgave behelst het toetsen van een hypothese, namelijk de hypothese:

" hoe hoger de extraversiescore, hoe gunstiger het oordeel over het werkklimaat".

Het betreft hier een steekproef ambtenaren uit een stadhuis, welke de functie "Beleidsmakers/Leidinggevende" of de functie "Administratief/Uitvoerend" vervullen.

het onderzoek richt zich op de vraag of de nieuw ontwikkelde kantoorruimten, met werkplekken varierend van 1-8, van invloed is op het werkklimaatoordeel van deze ambtenaren.

er is een variabele die het aantal werkplekken individeel aangeeft (kantruim) en een variabele waarin het aantal werkplekken zijn ingedeeld in categorieën, namelijk van 0-1, 2-4 en van 5-8.

Om de hypothese te toetsen dient er een correlatieanalyse uitgevoerd te worden. Echter, in de opgave staat vermeld dat alleen de ambtenaren geselecteerd dienen te worden die in een kantoortuin werken, dus degene die geen kamer alleen (1 wekplek) hebben.

Dit leek mij op het eerste gezicht niet zo'n ingewikkelde filter. Ik had direct de formule kantruim > 1 ingevoerd. En als ik in de Data view kijk zie ik dat alle ambtenaren die werkzaam zijn op 1 werkplek zijn doorgestreept, dus ik dacht dat gaat goed!

Echter, bij de uitkomsten van de correlatieanalyse krijg ik een ander correlatiecoëfficient, zelfs mijn gemiddelden zijn anders. Bij mij is de correlatiecoëfficient .345, volgens de opgaven zou dit .46 moeten zijn. Mijn gemiddelde extraversiescore is 2,73 volgens de opgave dient dit 2.77 te zijn. Ook mijn gemiddelde over het klimaatoordeel 2,56 wijkt af van de opgave, namelijk 2,47.

Heb jij enig idee wat ik verkeerd doe?

In een eerdere opgave moest je de variabele extraversiescore zelf maken, maar volgens de oplossing had ik dat goed gedaan. Dus daar zou het in principe niet aan moeten liggen.

Ik hoop dat je een beetje wijs wordt van al deze informatie. Mocht je nog meer informatie nodig hebben, dan hoor ik dat uiteraard graag.

Nogmaals dank dat je me wilt helpen!

groetjes Louise
Ik denk dat je enige probleem is dat je het woord "kantoortuin" verkeerd interpreteerde. Ik ben eens gaan kijken in mijn reader, en ik lees daar dat men de variabele "werkplek" heeft gemaakt, met 3 waarden: kantoorRUIMTEN met 1 werkplek, RUIMTEN met 2 tot 4 werkplekken en kantoorTUINEN met meer dan 4 werkplekken.

De SELECT moet dus zijn Kantruim>4 ofwel Werkplek=3

Helpt di?

JE BENT GEWELDIG!!!

En wat een stomme (lees)fout van mij! ik ben stiekem wel blij dat dit de fout was en niet doordat ik iets niet begrijp ofzo.... Oh wat stom van me zeg! 

Knap dat je mijn fout zo snel gevonden hebt! Super!

groetjes, Louise

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord

Ik plaats het ook nog eens als "officieel antwoord", dan heeft iemand anders er misschien ook nog eens wat aan:

Ik denk dat je enige probleem is dat je het woord "kantoortuin" verkeerd interpreteerde. Ik ben eens gaan kijken in mijn reader, en ik lees daar dat men de variabele "werkplek" heeft gemaakt, met 3 waarden: kantoorRUIMTEN met 1 werkplek, RUIMTEN met 2 tot 4 werkplekken en kantoorTUINEN met meer dan 4 werkplekken.

De SELECT moet dus zijn Kantruim>4 ofwel Werkplek=3

 

door (7.9k punten)
geselecteerd door
...