Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
als je via de statistische software een p-waarde vindt van 0.088, moet je deze nog verdubbelen (zodat je van beide helften één p-waarde hebt) of is dit al automatisch gedaan?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.4k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je vraagt of eenzijdig of tweezijdig toetsen nog handmatig moet worden uitgevoerd.

Dit is een verouderde procedure. Eenzijdig toetsen wordt afgeraden en dit is de lijn die we ook in de statistiekcursussen volgen; er wordt nergens in ons materiaal meer eenzijdig getoetst. SPSS geeft in de output waar relevant de two-sided p-value, en die hoeft niet verdubbeld te worden.
door (63.5k punten)
Oké bedankt, ik was wat in de war over de theorie van het verdubbelen van p-waarden, aangezien het verdubbelen wel wordt genoemd in youlearn.

Kan ik dan ook aannemen dat als er een vraag wordt gesteld over een p-waarde (significantie en wel/niet verwerpen nulhypothese) op het tentamen, dat deze dan al verdubbeld is? (en als dat niet zo is dat er dan een plaatje van een verdeling zichtbaar is, met maar aan één kant de lijn en de extremere waarde, die dan nog verdubbeld moet worden)
Het gaat om de definitie van de p-waarde. Tenzij je eenzijdig toetst (wat meestal niet passend is), is de definitie van de p-waarde de kans dat je in een willekeurige steekproef een effectgrootte vindt die even groot of groter is als die die je in jouw steekproef hebt gevonden, aangenomen dat de effectgrootte in de populatie gelijk is aan die volgens de nulhypothese (meestal geen effect, dus Cohen's d = 0, Pearson's r = 0, et cetera). Dit betekent dus dat de kans die je in de densityplot aan alleen de linker of rechterkant ziet de helft van je p-waarde is. Op het examen zal hier geen ambiguiteit over zijn. Als er een p-waarde wordt gegeven, zal dat dus de p-waarde zijn volgens de definitie zoals die hierboven staat (en in de stof).
...