Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo, 

bij het beantwoorden van de vraag of er outliers zijn, heb ik het antwoord (hierboven gegeven) toegepast (Analyze, Descriptive statistics, Descriptives een vinkje plaatsen bij "Save standardized values as variables". Dan worden er nieuwe variabelen toegevoegd die de corresponderende z-scores bevatten)..

Dit is het resultaat:

Descriptive Statistics

N Minimum Maximum Mean Std. Deviation

reactietijd Reactietijd (Ms) 64 174,04 629,18 371,6531 107,22455

Valid N (listwise) 64

Mijn vraag is: hoe moet ik dit interpreteren? Hoe kan je er een z-score uit lezen of berekenen?  Ook lukt het me niet om te ontdekken dat geen van de reactietijden groter is dan 1.5 IQR. De Interquartile Range van de reactietijd, ruim 175, gegeven in de descriptives, zegt dus niets over de IQR van max 1.5? 

Alvast bedankt voor tips of antwoorden :)

Groet, Karin Stemerdink

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (260 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De z-scores worden opgeslagen als nieuwe variabelen (die komen standaard achterin het databestand te staan). Hier kun je dan vervolgens middels Analyse -> Descriptives -> Frequencies tabellen opvragen waarbij je kunt zien hoeveel respondenten welke z-score hebben. Alle z-scores die groter zijn dan 3.29 (of kleiner dan -3.29) zijn extreem.

In de opname van online college 2 en/of 3 is te zien hoe de outliers in SPSS gezocht worden.
door (63.5k punten)
Bedankt voor je reactie en antwoord!

Dank je voor de uitleg, maar voor mij is de interpretatie van IQR nog niet duidelijk in beschreven opdracht want hier ligt de waarde van de IQR van reactietijd op ruim 175. Dus niet binnen IQR van max 1.5.

Alvast bedankt

Bedankt voor de reminder dat er een nog een deel aan de vraag zat. Zou je de vraag over de IQR in een nieuwe vraag kunnen zetten? Dan kan ik er daar antwoord op geven en is de vraag (met hopelijk een goed antwoord) makkelijker terug te zoeken voor andere gebruikers.

E-mail ron: IQR > 1.5 is te streng. Ik zou eerder (en dat is ook wat SPSS doet) kijken naar IQR > 3, wat in SPSS als sterretjes aangegeven worden ipv van bolletjes. Voor meer uitleg kun je bijvoorbeeld Andy Field 5e editie 5.5 raadplegen, hier wordt op bladzijde 194 visueel gemaakt wat in SPSS het verschil is tussen een outlier en een extreme score, waarbij dat laatste extra aandacht behoeft.

Zie ook een document in worden dat ik samen met Gjalt-Jorn Peters schrijf; op bladzijde twee hebben we een aantal belangrijke kanttekeningen geplaatst bij het evalueren van outliers: https://psyarxiv.com/a5h9y/

Deze informatie komt overeen met een van de verwerkingsopdrachten in thema 2, waar zal blijken dat de outliers daar wellicht de enige zinvolle data blijken.

...