Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik ben bezig met module PE. En herhaal ook weer even KDA.

Bij ANOVA (variantieanalyse) worden de gemiddelden van meer dan 2 groepen vergeleken. Er wordt gesproken van de between-groups-variance=de variantie tussen de groepsgemiddelden;  en de within-groups-variance=binnen elke groep de spreiding van indiviuele scores rond het groepsgemiddelde.

Vraag: de spreiding van individuele scores rond groepsgem is toch de standaardafwijking?

De F-waarde wordt berekend door de verhouding tussn between-groeps-variance en within-groups-variance

F=SSb/dfb : SSw/dfw

Vraag: elke groep heeft eigen within groups variance. Hoe kom je nu aan 1 getal voor within-groups-variance als het gaat om de spreiding van scores binnen 1 groep?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (170 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De variantie is het kwadraat van de standaarddeviatie :-) Binnen een enkele groep is er spreiding van de scores rondom het gemiddelde. De gemiddelde afwijking (deviatie) van het gemiddelde heet de standaarddeviatie; en de variantie is het kwadraat hiervan. Je kunt dit ook voor alle groepen tegelijk uitrekenen; dan krijg je de binnen-groepen-variantie. De wortel daaruit is dus de 'binnen-groepen-standaardafwijking'.

Als je de variantie of SD binnen 1 groep wil weten, kun je met split file of select cases alleen naar de betreffende groep kijken, en dan de descriptives bestellen.

En als je juist de variantie of SD voor alle groepen wil weten, voer je een ANOVA uit. Je krijgt dan de MSb, en de wortel daarvan is de standaarddeviatie voor alle groepen.
door (77.7k punten)
Ik snap je antwoord tot "Je kunt dit ook voor alle groepen tegelijk uitrekenen". Van welke gemiddelde ga je dan uit?

Je hebt bv groep 1 met scores rond het gemiddelde van die groep
groep 2 met scores rond het gem van die groep etc
Dat doe je dan per groep; en per groep kijk je naar de afwijkingen van het groepsgemiddelde van die groep. Dit is wat SPSS of R achter de schermen doet in de ANOVA, en dat is waar de binnen-groepen SS en MS vandaan komen. Zie bijvoorbeeld de filmpjes van PE 2.2 op http://oupsy.nl/op/pe/ voor de uitleg van de handmatige berekeningen.
...