Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste,

Ik heb op een zeer korte termijn tentamen van het vak 'Experimenteel Onderzoek' en heb zojuist de tweede oefentoets gemaakt van dit vak.

Nu kwam ik bij vraag 18 van deze toets die ik fout heb ingevuld. Ik heb Field (5th editie) erop nageslagen, maar ik kan dit niet vinden.

Hierbij de grafiek die werd weergegeven in de vraag.

Mijn antwoord + terugkoppeling.

Ik dacht dat er sprake was van twee hoofdeffecten, immers voor elke groep (man + vrouw) één, aangezien vrouwen hier hoger scoren dan vrouwen. Het interactie-effect heb ik niet als zodanig kunnen waarnemen, aangezien in mijn optiek de lijnen redelijk paralel lopen aan elkaar (behalve die kleine afbuiging bij mannen).

Zie ik iets over het hoofd, of dien ik het anders te interpreteren. Het enige wat ik kan bedenken is als ik de afbuiging bij de mannen negeer en de lijn doortrek, dat er dan een 'kruising' plaatsvindt dus een interactie, maar is dit een goede gedachte?

Graag hoor ik van u!

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (400 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Dit soort vragen vragen om wat 'gevoel'. Hier is te zien dat er een duidelijk hoofdeffect is voor conditie. De drie condities verschillen duidelijk. Het effect van sekse is weinig uitgesproken; de lijnen voor mannen en vrouwen liggen praktisch tegen elkaar aan. Ik zou het geen hoofdeffect van sekse noemen.

Echter, mannen divergeren op 'cognitief' zeer duidelijk van de vrouwen. Dus hoewel 'globaal' mannen en vrouwen niet lijken te verschillen, is dat verschil 'verschillend' afhankelijk van 'conditie'. Er is dus duidelijk een effect voor conditie, en een interactie-effect sekse*conditie. Maar geen (duidelijk) hoofdeffect voor sekse.

Een interactie hoeft geen kruising te zijn. Iedere 'significante' afwijking van parallelisme is eigenlijk al een interactie
door (63.5k punten)
geselecteerd door
...