Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In de data die bij deze opdracht horen is de Interquartile Range van de reactietijd, ruim 175, gegeven in de descriptives . Deze zegt dus niets over de IQR van max 1.5.

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (190 punten)
Heb je meer informatie bij je vraag? Waarom zegt het 'niets', wat is volgens jou het verschil tussen de 175 en de IQR-max van 1.5. Welke bron heb je geraadpleegd, en wat is nog onduidelijk?

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

email van Ron:

IQR > 1.5 is te streng. Ik zou eerder (en dat is ook wat SPSS doet) kijken naar IQR > 3, wat in SPSS als sterretjes aangegeven worden ipv van bolletjes. Voor meer uitleg kun je bijvoorbeeld Andy Field 5e editie 5.5 raadplegen, hier wordt op bladzijde 194 visueel gemaakt wat in SPSS het verschil is tussen een outlier en een extreme score, waarbij dat laatste extra aandacht behoeft.

Zie ook een document in worden dat ik samen met Gjalt-Jorn Peters schrijf; op bladzijde twee hebben we een aantal belangrijke kanttekeningen geplaatst bij het evalueren van outliers: https://psyarxiv.com/a5h9y/

Deze informatie komt overeen met een van de verwerkingsopdrachten in thema 2, waar zal blijken dat de outliers daar wellicht de enige zinvolle data blijken.

door (430 punten)
...