Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste docenten/medestudenten,

Het is onduidelijk voor mij of de begrippen 'causale antecedent' en 'onafhankelijke variabele' hetzelfde betekenen en daarom ook uitwisselbaar zijn.

Hetzelfde probleem met de begrippen 'causale consequent' en 'afhankelijke variabele'.

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Met vriendelijke groet,
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (210 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Nee, dit zijn verschillende dingen. Een causale antecedent is een variabele die een andere variabele beinvloedt. Een onafhankelijke variabele is een variabele waarbij de onderzoeker geinteresseerd is in hoe die samenhangt met een afhankelijke variabele. Als deze met een experimenteel design wordt onderzocht, kan die studie informatie leveren over of die onafhankelijke variabele een causale antecedent is. Als er een observationeel design wordt gebruikt, dan kan de onderzoeker op basis van theorie of een hypothese wel veronderstellen dat de onafhankelijke variabele wellicht een causale antecedent is, maar die studie kan dan niet helpen om te bepalen of dat ook echt zo is.
door (77.7k punten)
geselecteerd door
...