Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste medestudenten en docenten,

Kan iemand mij twee leerdoelen uitleggen uit thema 6 IDA.. Ik loop een beetje vast met het antwoord vinden en goed opstellen.

  • uitleggen welke vorm de steekproevenverdeling van het verschil tussen gemiddelden heeft
  • uitleggen hoe het betrouwbaarheidsinterval voor het verschil tussen gemiddelde wordt opgesteld
Bedankt alvast!
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (210 punten)
Dank voor je vraag. Kun je aangeven hoe jij deze leerdoelen nu interpreteert/waar je aan zit te denken/wat precies onduidelijk is voor je, zodat ik gericht hierop kan ingaan? Alvast bedankt!
Ik heb er nu geen antwoord op, omdat ik de vraag niet helemaal begrijp! Ik begrijp de tekst uit thema 6.1 wel, alleen kan ik daarin niet een specifiek antwoord op de leerdoelen vinden.

Bedankt voor je reactie

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Dit staat in youlearn 6.1:

De steekproevenverdeling en het betrouwbaarheidsinterval voor het verschil tussen gemiddelden

De steekproevenverdeling van het verschil tussen gemiddelden is verdeeld volgens de t-verdeling met een aantal vrijheidsgraden gelijk aan de steekproefomvang minus twee. Dat betekent dat elke keer dat een steekproef wordt genomen, het verschil tussen de gemiddelden dat in die steekproef wordt gevonden afkomstig is uit de t-verdeling met het corresponderende aantal vrijheidsgraden. Net als voor andere steekproefwaarden geldt dus weer dat de puntschatting uit een gegeven steekproef niet informatief is.

Dit betekent dat deze t-verdeling gebruikt kan worden om het betrouwbaarheidsinterval voor dat verschil tussen gemiddelden op te stellen. Dit betrouwbaarheidsinterval kunnen we vervolgens berekenen op dezelfde manier als in de voorgaande studietaken, waarbij we weer uitgaan van de standaardformule:

Betrouwbaarheidsinterval=Steekproefwaarde±Breedte-index×Standaardfout


Daaronder volgt een voorbeeld hoe je het betrouwbaarheidsinterval berekent.

door (2.1k punten)
...