Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij verwerkingsopdracht 5.6.8 van IDA begrijp ik de conclusie vanuit de r, de p-waarde en het betrouwbaarheidsinterval. Ik zie echter als waarde voor R2 0,074 staan. Dit zou betekenen dat slechts 7,4% van de waarden voor arbeidstevredenheid "verklaard" kunnen worden vanuit de variabele leeftijd. Is dat dan niet erg weinig om te zeggen dat er een verband is? Ik zou met deze r en p-waarde een hogere R2 verwachten. Is hier een uitleg voor?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je hebt gelijk. Tenminste. Als je stelt dat dit een zwak verband is. 0.41% is heel weinig verklaarde variantie (waar haal je die 0.074% vandaan?).

Maar, een verwaarsloosbaar klein verband is nog steeds een verband.

Je weet dus dat het aannemelijk is dat er samenhang is in de populatie. Het betrouwbaarheidsinterval voor de regressie-coefficient laat zien dat dat verband waarschijnlijk nogal zwak is.
door (77.8k punten)
Als ik bij SPSS kies voor Analyze - Regression - Lineair  en daar bij 'dependent' increase in worksat. en bij 'independent' leeftijd invoer, dan krijg ik voor R Square een waarde van 0,074. Ik dacht dat dat de R2 is die aangeeft hoeveel % van de afhankelijke variabele uit de onafhankelijke kan worden verklaard, dat zou dan dus slechts 7,4% zijn.
Hoe kom je aan de 0,41%, deze kan ik in mijn output niet terugvinden?

Alle andere uitkomsten van de uitwerking kan ik terugvinden in mijn output, behalve de 0,41%. Of moet je deze zelf berekenen?

Graag nadere uitleg.
Hoi Jolanda,

Ik ben zojuist toch maar in R gedoken i.p.v. SPSS om ook de betrouwbaarheidsintervallen van Cohen's d te kunnen bekijken. Pfff, was een uitdaging ;-) Maarrr...

denk daardoor inmiddels wel te begrijpen dat Gjalt-Jorn met de 0,41 Cohen's d bedoeld.

De 0,074 waar ik op doel is de R Square (die zie ik bij SPSS). Die zou ik dus hoger verwachten met een Cohen's d van 0,41. Als er een zwak positief verband wordt verwacht, zou ik verwachten dat er een groter deel dan 7,4% van de afhankelijke variabele uit de onafhankelijke kan worden verklaard. Maar misschien interpreteer ik R2 wel verkeerd.

We wachten af....
Beste Fieke en Jolanda,
Ik heb ook een vraag gesteld over die 0,41%. Blijkt de .004 te zijn onder sig. (p-waarde dus, die afgerond is). Misschien hadden jullie het antwoord van GJP inmiddels gezien. Blijkbaar kun je in SPSS dubbelklikken op de getallen voor meer details, maar dat heb ik nog niet ontdekt...
Zie mijn vraag onder https://onderzoeksvragen.ou.nl/6936/verwerkingsopdracht-5-6-8-waar-komt-0-41-procent-vandaan

Groet, Ruth
Dankjewel!

Groetjes Fieke
...