Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Bij opdracht 2.6 zelf analyseren krijg ik in SPSS 25, bij het letterlijk kopiëren van de commando's uit de syntax een andere uitkomst dan wordt gegeven in de antwoorden.

Als voorbeeld dit is wat het antwoord geeft bij opdracht 2.6.4.  

mijn uitkomst is het volgende, waarbij de syntax er als volgend uitziet

De boxplot ziet er wel hetzelfde uit. Wat gaat hier fout?

Alvast bedankt!

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (160 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Allereerst: wat fijn dat je de vraag zo uitgebreid hebt beschreven! Zo kan ik goed zien wat je hebt gedaan; dankjewel daarvoor!

Er gaat niks fout. Je kunt bij deze cursus met verschillende statistische programma's werken. De output bij de vraag in de cursus is gegenereerd met R. Jouw output is gegenereerd met SPSS. Zoals je ziet zijn de plaatjes die R maakt wat mooier (en wat uitgebreider) dan de plaatjes die SPSS maakt. Maar effectief is de info hetzelfde (je kunt dezelfde info eruit halen: wat is de vorm van de verdeling; normaal, scheef, spits/plat, uni- vs bimodaal). Bij het histogram uit de cursusoutput zie je 2 lijnen: 1 lijn representeert de normaalverdeling; de andere lijn vormt de densityplot. SPSS kan enkel de lijn van de normaalverdeling over de histogram tekenen. Zoals gezegd: dat is geen probleem aangezien je ook op basis van alleen deze info de vraag naar de vorm van de verdelingen goed kan beantwoorden. Hopelijk kom je er zo uit; succes!
door (2.1k punten)
geselecteerd door
Ik had deze uitkomst ook, dus ik denk even mee nav het antwoord. De hoogste piek uit de histogram vanuit Youlearn gaat tot net over de 15, terwijl in SPSS de hoogste piek tot net onder de 25 komt. Dat lijkt me toch een groot verschil..?
Dankjewel voor je antwoord. Ik vind het echter wel verwarrend, dat er een andere maximale waarde uitkomt en ook bij andere punten, andere waardes staan. Want 15 of 25 vind ik ook een behoorlijk verschil. Je zou verwachten dat met dezelfde dataset dan ook dezelfde waardes eruit zouden moeten komen?

Is er ook ergens een mogelijkheid om te zien hoe de output van de vragen eruit hoort te zien voor SPSS? Zodat ik ook kan controleren of ik de vraag goed heb beantwoord en dus ook de analyse in SPSS goed uitvoer, gezien dit voor het tentamen wel belangrijk is?

Nogmaals bedankt.

Beste Brink en Choebink,

Kijk ook even naar het antwoord op deze vergelijkbare vraag: https://onderzoeksvragen.ou.nl/2915/mijn-opdracht-wijkt-enorm-getoonde-plaatjes-achter-fout-deed

Jullie geven terecht aan dat bij het histogram van leeftijd bij SPSS de balkjes tot een hogere waarde lopen dan bij het histogram van leeftijd dat in het antwoord wordt gegeven (wat is gemaakt in R). Dit heeft te maken met 'binning'. SPSS en R maken hier verschillende keuzes welke leeftijden ze samenstoppen tot 1 balkje en daarmee verschillen de histogrammen van SPSS en R ermee hoeveel die samengevoegde leeftijden voorkomen (want op de y-as staat frequentie). Dit maakt niet uit voor de informatie die je uit de histogrammen dient te halen; zie ook het antwoord op de vergelijkbare vraag (zie linkje hierboven).

...