Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Misschien een hele domme vraag hoor... en val ik nu razend door de mand omdat duidelijk wordt dat ik er helemaal niets van heb gesnapt tot nu toe....

Ik heb in een opdracht te weinig items ingevoerd (30 ipv 32) en dus een verkeerd regressieanalyse uitgevoerd. Het valt me op dat de uitkomsten van de items qua lading tussen de verkeerde (30 items) en de juiste (32 items) nogal verschillen en dat ook de 'ranking' anders is. Dat betekent dus dat de lading van een item per factor dus niet alleen afhangt van zichzelf ook van de ladingen van andere items.

Klopt mijn redenering? En waarom is dit logisch?

Dank en groet, Petra
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (1.1k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ik denk dat je het hebt over factoranalyse. Het maakt inderdaad wat uit of je een analyse uitvoert met 30 of 32 items uitvoert. De factoranalyse probeert het gehele patroon van correlaties zo goed mogelijk te reproduceren. Het opnemen, c.q. weglaten van twee kan soms veel uitmaken.

MvG, Rolf
door (13.0k punten)
Ja, klopt, factoranalyse, sorry.

Goed me dit te nogmaals realiseren,
...