Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik begrijp hoe ik binnen de SSw de SSm en de SSr kan bereken (blz. 661, Andy Field, vijfde editie). Ik zou alleen graag de formule hebben om de SSr te brekenen, om nog beter te begrijpen waar de SSr precies uit bestaat.

Field geeft slechts SSr= SSw-SSm (blz. 662, vijfde editie).

Om beter te begrijpen wat die SSr nu precies inhoudt, zou ik daarvoor graag de formule hebben, maar kan hem op internet niet vinden.

Ik dacht zelf dat de ruis binnenin de proefpersonen wellicht bestond uit het verschil van de waarde van de proefpersoon met het betreffende gemiddelde van de groep, deze dan kwadrateren, dat voor elke meting doen en deze variaties t.o.v. elk gemiddelde bij elkaar optellen. Dit voor elke proefpersoon doen en alles bij elkaar optellen.

Ik krijg de verschillende tekens hier niet ingevoegd om een formule weer te geven, dus om mezelf te verduidelijken gebruik ik even de Bushtucker gegevens (blz 652, Andy Field, vijfde editie) .

Voor proefpersoon 1 heb ik als SSr :

(8-8,13)² + (7-4,25)² + (1-4,25)² + (6-5,75)² =  21,96 uitgerekend al SSr van proefpersoon 1,

Hetzelfde heb ik gedaan voor de andere proefpersonen. Ik kwam op een totaal SSr = 179,80, wat helaas niet overeen komt met de SSr van 153,37 vanuit de formule SSr= SSw-SSm

(grrrr ...)

Hopelijk hebben jullie dus een formule of een uitleg die mij duidelijkheid kan geven.

Alvast dank.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (200 punten)

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...