Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Na het lezen van de antwoorden bij onderstaande vraag en de links die hierin genoemd worden, is mij iets toch nog niet duidelijk.
https://onderzoeksvragen.ou.nl/6095/verschil-tussen-achtergrondinfo-onderzoeksverslag-opdracht

Ik begrijp nu op welke manier de groepen met de geklede onderzoekers te maken hebben, maar nog niet wanneer dit is. Voor zover ik kan vinden, is dat ook niet uit de informatie op te maken. Voor het uittekenen van de onderzoeksopzet is dit echter wel nodig. Vindt de 'kledingmanipulatie' plaats voor het invullen van de vragenlijsten, er tussenin (gelijk met de voorlichtingsinterventie), of erna?

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (350 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dag Sanne,

Volgens mij moet het niet zo moeilijk zijn. De voorlichter draagt bepaalde kleding, formeel of informeel. Op het moment dat de betreffende groepen te maken krijgen met de voorlichter, worden ze dus met de kleding geconfronteerd. Om specifiek op je vraag te reageren; dat gebeurt dus tijdens de voorlichting.

Mijns inziens is hier geen spraken van een "kledingmanipulatie". De voorlichter draagt gewoon formele of informele kleding (hij gaat zich niet midden in zijn praatje omkleden).

Dan roept dit misschien nog wat verwarring voor de controlegroep. Deze heeft namelijk ook de betrouwbaarheid beoordeeld, maar hebben geen voorlichting gehad. Deze groep heeft echter wel een vragenlijst moeten invullen, overhandigd door de voorlichter.

Helder?
door (200 punten)
opnieuw getoond door
Hoi Finn,

Dankjewel voor je antwoord! In andere antwoorden hier op Q&A en in de info bij het onderzoeksverslag lees ik dat de voorlichting een folder is die door de cassières wordt uitgedeeld. Toch waren het de onderzoekers die de formele of informele kleding droegen. Het lijkt mij dat contact met hen juist voorafgaand aan de voormeting heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld tijdens de werving van respondenten. Vandaar mijn verwarring, snap je?

Over de manipulatie; volgens mij is het niet zo dat een manipulatie tijdens een experiment moet veranderen. Denk maar aan de voorbeelden waarbij de gemoedstoestand van proefpersonen werd gemanipuleerd door hen plaatjes met boze of blije gezichten te laten zien. Die plaatjes blijven bij de ene groep blij, bij de andere groep boos. De gemoedstoestand wordt daar gemanipuleerd. Bij 'ons' onderzoek zou je dan misschien kunnen zeggen dat de geloofwaardigheid wordt gemanipuleerd door de kleding aan te passen, oid. Bij mij is er echter geen significant effect op geloofwaardigheid, dus hou ik het dan maar op kledingmanipulatie denk ik..

In ieder geval bedankt voor het meedenken! Ik hou het nu denk ik maar zoals ik het had; de X van kleding en voorlichting op hetzelfde moment.
Hallo Sanne,

Ik merk dat ik de casus niet meer helemaal op mijn netvlies heb als ik jou zo hoor. Ik hoop dat ik het niet nog verwarrender heb gemaakt, dan het al voor je was.

Voor wat betreft je opmerking over de manipulatie; wat je zegt klopt, excuses.

Groeten,

Finn
Nee, zeker niet verwarrender! Door er weer even over na te denken, werd het juist helderder. Geniet van het feit dat jij het al hebt ingeleverd, ik ploeter nog even door ;)
Ik mag vanmiddag nog op tentamen dus ben er ook nog niet! Succes!
...